Sözleşme temelli denetim mekanizmaları

Avrupa Konseyi’nde hazırlanan bir dizi sözleşme, bunların uygulanmasını izlemek için bağımsız bir mekanizmanın kurulmasını doğrudan öngörmektedir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), medeni ve siyasi hak ve özgürlükler kataloğunu ortaya koymanın yanı sıra, Taraflarca üstlenilen yükümlülüklerin uygulanması için bir mekanizma oluşturmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu mekanizmanın temel taşıdır.


Taraflardan herhangi biri, özellikle Sözleşme’nin ciddi ve sürekli ihlali iddiaları söz konusu olduğunda, başka bir Tarafın Sözleşme’ye uyumu ile ilgili şikayetlerini Mahkeme’ye iletebilir. Bireyler de Mahkeme’ye başvurabilir. Bu durumda devlet, bireysel başvuru hakkının “etkili bir şekilde kullanılmasını hiçbir şekilde engellememeyi” taahhüt eder.


Mahkeme kararları kesinleştikten sonra bağlayıcıdır ve Bakanlar Komitesi devletlerin bu kararlara uymasını denetler. Bu bağlamda, Bakanlar Komitesi, tespit edilen ihlallerin sonuçlarını ortadan kaldırmak için gerekli tedbirlerin alındığını doğrular (Mahkeme tarafından başvurana verilen adil tazminatın devlet tarafından ödenmesi ve davanın koşullarına bağlı olarak, adil olmayan ceza yargılamalarının yeniden açılması, uygulanmayan bir iç hukuk kararının infazı, başvuran hakkında verilen sınır dışı etme kararının iptali gibi diğer tedbirler).


Bakanlar Komitesi ayrıca, benzer ihlallerin önlenmesi veya devam eden ihlallere son verilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını denetler; bu tedbirler ilgili devletler için yasal değişiklikler, adli veya idari uygulamalarda değişiklikler anlamına gelebilir.

Avrupa Sosyal Haklar Komitesi

Komite, ekonomik ve sosyal haklar alanında AİHS’yi tamamlayan Avrupa Sosyal Şartı kapsamında kurulmuştur.
Avrupa Sosyal Haklar Komitesi, ülkelerin Şart’ta belirtilen taahhütleri yerine getirip getirmediğini tespit eder. Komite, Bakanlar Komitesi tarafından seçilen on beş bağımsız ve tarafsız üyeden oluşmaktadır.


Taraf devletler her yıl Şart’ı hukuken ve pratikte nasıl uyguladıklarını gösteren bir rapor sunarlar. Komite raporları inceler ve ilgili ülkelerdeki durumun Şart’a uygun olup olmadığına karar verir.


Eğer bir devlet Komite’nin uygunsuzluk kararıyla ilgili olarak herhangi bir adım atmazsa, Bakanlar Komitesi o devlete bir tavsiyede bulunarak durumu yasalarda veya uygulamada değiştirmesini ister. Bakanlar Komitesi’nin çalışmaları, Avrupa işveren örgütleri ve sendikalarını temsil eden gözlemcilerin desteğiyle Şart’a taraf devletlerin temsilcilerinden oluşan bir Hükümet Komitesi tarafından hazırlanır.
Şart’ın ihlal edildiğini iddia eden toplu şikayetler de kabul edilebilirliklerine karar verecek olan Komite’ye iletilebilir. Şikâyetin kabul edilebilir olması halinde yazılı bir prosedür uygulanır ve belirli koşullar altında Komite kamuya açık bir duruşma yapılmasına karar verebilir.


Komite daha sonra şikâyetin esasına ilişkin bir karar alır ve bu karar ilgili taraflara ve Bakanlar Komitesine, iletilmesinden itibaren dört ay içinde kamuya açıklanmak üzere bir rapor halinde iletilir.


Bakanlar Komitesi bir karar alır. Eğer uygunsa, ilgili devletin durumu Şart’a uygun hale getirmek için özel tedbirler almasını tavsiye edebilir.


Bakanlar Komitesi ayrıca, benzer ihlallerin önlenmesi veya devam eden ihlallere son verilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını denetler; bu tedbirler ilgili devletler için yasal değişiklikler, adli veya idari uygulamalarda değişiklikler anlamına gelebilir.

Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT)

Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Sözleşmesi uyarınca, taraf devletler, kendi yetki alanları dahilinde bulunan ve kişilerin bir kamu otoritesi tarafından özgürlüklerinden yoksun bırakıldığı her yere CPT tarafından ziyaret edilmesine izin vermeyi kabul etmişlerdir.

CPT’nin ayrıcalıkları arasında, kişilerin özgürlüklerinden yoksun bırakıldığı her yere (cezaevleri, polis karakolları, askeri kışlalar, akıl hastaneleri gibi) sınırsız erişim ve tutuklularla özel olarak görüşme hakkı bulunmaktadır.  Komite’nin görevi, özgürlüğünden mahrum bırakılan kişilerin kötü muameleye karşı korunmalarını güçlendirmek amacıyla bu kişilere yapılan muameleyi incelemek ve gerekli gördüğü tavsiyelerde bulunmaktır.

Koruyucu mekanizma iki temele dayanır: işbirliği (Komite ve Taraf Devletler arasında) ve gizlilik. CPT her ziyaretinden sonra tavsiyelerini içeren gizli bir rapor hazırlar.  Eğer bir taraf devlet işbirliği yapmazsa veya Komite’nin tavsiyeleri ışığında durumu iyileştirmeyi reddederse, CPT konuyla ilgili kamuya açıklama yapmaya karar verebilir.

CPT her yıl Bakanlar Komitesi’ne faaliyetleri hakkında genel bir rapor sunar ve bu rapor kamuoyuna açıklanır.

Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşme Danışma Komitesi

Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşme’nin uygulanmasının izlenmesi, bağımsız uzmanlardan oluşan bir Danışma Komitesi’nin desteğiyle Bakanlar Komitesi tarafından yürütülmektedir.  Taraf devletler, Çerçeve Sözleşme ilkelerini hayata geçirmek için alınan yasal ve diğer tedbirler hakkında tam bilgi içeren bir raporu periyodik olarak ve Bakanlar Komitesi talep ettiğinde sunmakla yükümlüdür.

Devlet raporları ilk olarak, rapor veren her devlet tarafından alınan tedbirler hakkında bir Görüş hazırlayan Danışma Komitesi tarafından incelenir.  Danışma Komitesinin, Görüşünü hazırlamadan önce ek bilgi toplamak amacıyla bir ülke ziyareti düzenlemesi yaygın bir uygulamadır.

Bakanlar Komitesi’nin sonuç ve tavsiyeleri kabul edilir edilmez kamuoyuna açıklanır.  Danışma Komitesinin Görüşleri ve Akit Tarafların Görüşlere cevaben Komiteye yönelttikleri yorumlar, ilgili devlet daha erken bir tarihte yayınlanmasını kabul etmediği sürece, aynı zamanda kamuoyuna açıklanır.

Danışma Komitesi, periyodik raporlara ek olarak, Bakanlar Komitesini bir Taraftan ad hoc rapor talep etmeye de davet edebilir.

Bölgesel veya Azınlık Dilleri Avrupa Şartı Uzmanlar Komitesi

Uzmanlar Komitesi, Şart’ın uygulanmasına ilişkin üç yılda bir hazırlanan devlet raporlarını incelemek ve değerlendirilen devletlere yerinde ziyaretler gerçekleştirmekle görevli bağımsız bir organdır.  Buna ek olarak, bir Taraf Devlet içinde yasal olarak kurulmuş olan herhangi bir örgüt veya dernek, Uzmanlar Komitesi’nin dikkatini Şart’la ilgili iddia edilen usulsüz durumlara çekebilir.  Bu bilgi toplama sürecine dayanarak Komite, bir devletin antlaşmaya uyumunu değerlendiren kendi raporunu hazırlar ve Bakanlar Komitesi’ne, Bakanlar Komitesi’nin söz konusu devlete yöneltebileceği tavsiyelerde bulunur.

Bakanlar Komitesi, Uzmanlar Komitesi’nin bir raporunu inceledikten sonra, söz konusu devlet itiraz etmediği sürece raporun otomatik olarak kamuoyuna açıklanmasına karar vermiştir. Ayrıca Genel Sekreter, Şart’ın uygulanmasına ilişkin olarak Parlamenterler Meclisi’ne iki yılda bir rapor sunmak zorundadır.

İnsan Ticaretine Karşı Eylem Uzmanlar Grubu (GRETA) ve Taraflar Komitesi

Avrupa Konseyi İnsan Ticaretine Karşı Eylem Sözleşmesi’nin 1 Şubat 2008 tarihinde yürürlüğe girmesi, yürürlüğe girmesinden bir yıl sonra yürürlükte olması gereken izleme mekanizmasının kurulmasını tetiklemiştir.  İzleme mekanizması iki ayağa dayanmaktadır: bağımsız ve yüksek nitelikli uzmanlardan oluşan teknik bir organ olan İnsan Ticaretine Karşı Eylem Uzmanlar Grubu (GRETA) ve Sözleşmeye Taraf Devletlerin Bakanlar Komitesindeki temsilcilerinden ve Avrupa Konseyi üyesi olmayan Taraf Devletlerin temsilcilerinden oluşan daha siyasi bir organ olan Taraflar Komitesi.

GRETA, Sözleşmenin uygulanmasının izlenmesinden sorumludur.  Taraflarca alınan tedbirleri değerlendiren raporları düzenli olarak yayınlayacak ve Sözleşmeye tam olarak uymayan Tarafların eylemlerini hızlandırmaları gerekecektir.  Değerlendirme prosedürü döngülere ayrılacaktır.  Her döngünün başında, GRETA izlenecek hükümleri özerk bir şekilde tanımlayacak ve değerlendirmeyi yürütmek için en uygun araçları belirleyecektir.  Taraflar Komitesi, GRETA’nın raporuna ve vardığı sonuçlara dayanarak bir Tarafa özel tavsiyelerde de bulunabilir.

Sözleşmeİzleme mekanizmalarıFaaliyetler ve prosedürler
İnsan Ticaretine Karşı Eylem Sözleşmesi (CETS 197).GRETA – İnsan Ticaretine Karşı Eylem Uzmanlar Grubu.   GRETA izleme faaliyetine 2010 yılında başlamıştır.     GRETA yılda üç kez genel oturumlar halinde toplanır. GRETA, faaliyetlerini yürütürken – Ziyaretler gerçekleştirir ve Tarafların Sözleşme hükümlerini hayata geçirmek için aldıkları yasal ve diğer tedbirleri değerlendiren ülke raporları hazırlar ve yayınlar; – Faaliyetleri hakkında düzenli olarak genel raporlar yayınlar; – Sözleşme’nin ciddi ihlallerinin ölçeğini veya sayısını önlemek veya sınırlamak için acil bir prosedür başlatabilir.  
 Taraflar Komitesi.Taraflar Komitesi bir Taraflar konferansı veya akran değerlendirmesi izleme mekanizması değil, GRETA’yı destekleyen bir siyasi organdır. – Taraflar Komitesi, GRETA’nın raporuna ve sonuçlarına dayanarak, GRETA’nın Raporunu takiben alınması gereken tedbirlere ilişkin olarak bir Tarafa tavsiyelerde bulunabilir.

GREVIO – Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddete Karşı Eylem Uzmanlar Grubu

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddete Karşı Eylem Uzmanlar Grubu (GREVIO), Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin (İstanbul Sözleşmesi) Taraflarca uygulanmasını izlemekten sorumlu uzmanlaşmış ve bağımsız bir organdır.

Sözleşme’nin izleme mekanizması iki ayaktan oluşmaktadır: GREVIO ve Taraflar Komitesi.

– GREVIO, Tarafların Sözleşme hükümlerini hayata geçirmek için aldıkları yasal ve diğer tedbirleri değerlendiren ülke raporları hazırlar.

– Taraflar Komitesi, GREVIO değerlendirme raporlarına dayanarak Taraf Devletlere tavsiyelerde bulunur ve bunların uygulanmasını takip eder.

GREVIO, hakimler, akademisyenler, sosyal hizmet uzmanları ve kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle ilgili konularla ilgilenen diğer profesyoneller gibi bağımsız ve tarafsız uzmanlardan oluşur. İstanbul Sözleşmesi’nin 66. Maddesi GREVIO üyeliğini düzenlemektedir. Bu madde GREVIO’nun 10 ila 15 üyesi olmasını öngörmektedir.

Eylül 2015’te tam olarak faaliyete geçen GREVIO, Mart 2016’da GREVIO tarafından yapılacak ilk değerlendirme bağlamında Taraflara raporlarını hazırlarken rehberlik edecek bir temel soru formunu kabul etmiştir. GREVIO, bu raporları inceledikten sonra ülke değerlendirme raporlarını yayınlar ve Tarafların İstanbul Sözleşmesi hükümlerine işlerlik kazandırmak için aldıkları yasal ve diğer tedbirlere ilişkin sonuçları kabul eder.

Bu ilk değerlendirmeden sonra GREVIO sonraki değerlendirmeleri ve bunların süresini belirler. GREVIO, ülke değerlendirme raporlarını hazırlarken, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasına ilişkin olarak sivil toplum kuruluşlarından, sivil toplumdan ve ulusal insan hakları kurumlarından bilgi alabilir. GREVIO, elde edilen bilgileri yeterli bulmazsa, ilgili Taraf’a bir ziyaret düzenleyebilir. GREVIO, İstanbul Sözleşmesi kapsamındaki şiddet eylemlerinin ciddi, kitlesel veya sürekli bir örüntüsünü önlemek için harekete geçilmesi gereken durumlarda, özel bir soruşturma usulü başlatabilir.

GREVIO ayrıca, uygun olduğu hallerde, İstanbul Sözleşmesi’nin konu ve kavramlarına ilişkin genel tavsiyeler de kabul edebilir.

Sözleşmeİzleme mekanizmalarıFaaliyetler ve prosedürler
İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Sözleşme (CETS 210).GREVIO – Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddete Karşı Eylem Uzmanlar Grubu.  GREVIO, İstanbul Sözleşmesi’nin Taraflarca uygulanmasını izler. – Sözleşme hükümlerini yürürlüğe koymak için Taraflarca alınan yasal ve diğer tedbirleri değerlendiren raporlar yayınlar. – Elde ettiği bilgileri yetersiz bulması halinde ziyaretler düzenleyebilir. – İstanbul Sözleşmesi kapsamındaki herhangi bir şiddet eyleminin ciddi, kitlesel veya sürekli bir örüntüsünü önlemek için harekete geçilmesi gerekiyorsa, GREVIO özel bir soruşturma prosedürü başlatabilir.
 Taraflar Komitesi.– Taraflar Komitesi, GREVIO değerlendirme raporlarına dayanarak Taraf Devletlere tavsiyelerde bulunur ve bunların uygulanmasını takip eder.

Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi – CETS 196 Taraflar İstişaresi (COP)

Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi (CETS 196) ve Ek Protokolü (CETS 217) Taraflar İstişaresi (COP), iki anlaşmanın uygulanmasını ve modernizasyonunu ilerletmekle görevlendirilmiş Sözleşme temelli bir mekanizmadır. Her yıl toplanır.

Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi’nin 30. Maddesi uyarınca COP’un görevleri şunlardır

  • Sözleşmenin etkin kullanımını ve uygulanmasını kolaylaştırmak veya iyileştirmek için, herhangi bir sorunun ve Sözleşme kapsamında yapılan herhangi bir beyanın etkilerinin belirlenmesi de dahil olmak üzere önerilerde bulunmak;
  • Sözleşmenin değiştirilmesi için önerilerde bulunmak;
  • Sözleşme’nin değiştirilmesine yönelik herhangi bir teklif hakkında görüş bildirmek
  • Sözleşmenin uygulanmasına ilişkin herhangi bir soru hakkında görüş bildirmek ve önemli yasal, politika veya teknolojik gelişmeler hakkında bilgi alışverişini kolaylaştırmak.

COP, Sözleşme ve Ek Protokolünün Taraflarca uygulanmasını gönüllülük esasına dayalı olarak periyodik olarak değerlendirir.

Öz değerlendirme prosedürleri: COP tarafından her değerlendirme turu için bir soru formu kabul edilir. Taraflardan alınan yanıtlar temelinde bir değerlendirme raporu hazırlanır ve COP tarafından kabul edilir.

Sözleşmeİzleme mekanizmalarıFaaliyetler ve prosedürler
Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi (CETS 196) ve Ek Protokolü (CETS 217).Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi Taraflar İstişaresi.Taraflar İstişaresi aşağıdakilerle görevlidir: – Sözleşmenin etkin kullanımı ve uygulanmasını kolaylaştırmak veya geliştirmek için önerilerde bulunmak; – Sözleşmenin değiştirilmesi için önerilerde bulunmak; – Sözleşme’nin değiştirilmesine yönelik herhangi bir öneri hakkında görüş bildirmek – Sözleşmenin uygulanmasına ilişkin herhangi bir soru hakkında görüş bildirmek. – Öz değerlendirme: Taraflar İstişaresi tarafından bir soru formu kabul edilir. Taraflardan alınan yanıtlara dayanarak bir değerlendirme raporu hazırlanır ve Taraflar İstişaresi tarafından kabul edilir. Tarafların İstişaresi.  

Lanzarote Komitesi

Lanzarote Komitesi (Çocukların Cinsel Sömürü ve Cinsel İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi Taraflar Komitesi), Tarafların Lanzarote Sözleşmesi’ni etkin bir şekilde uygulayıp uygulamadıklarını izlemek üzere kurulmuş bir organdır. Bunu yapmak için Komite, ulusal makamlar ve diğer kaynaklar tarafından Komite tarafından geliştirilen soru formlarına verilen yanıtlarda sağlanan bilgileri değerlendirir. Bu izleme prosedürü turlara bölünmüştür ve her turda güven çemberinde cinsel istismar ile başlayan bir tema ele alınmaktadır.

Bu izleme mekanizması, Taraflar Komitesi’nin çocukların cinsel sömürüsü ve cinsel istismarını önleme ve bunlarla mücadele etme kapasitelerini geliştirmek için Devletler arasında bilgi, deneyim ve iyi uygulamaların toplanmasını, analizini ve değişimini kolaylaştıracağını öngören Sözleşme’nin X. Maddesinde belirtilmiştir. Lanzarote Komitesi anketler, soru formları, tematik raporlar (tavsiyeler dahil) ve Devlet uyum raporları hazırlar.

Sözleşme ayrıca Taraflar Komitesi’nin uygun olduğu durumlarda

– Sözleşme kapsamında yapılan herhangi bir beyan veya çekincenin etkilerinin ve sorunların belirlenmesi de dahil olmak üzere, Sözleşme’nin etkili bir şekilde kullanılmasını ve uygulanmasını kolaylaştırmak

– Sözleşmenin uygulanmasına ilişkin herhangi bir soru hakkında görüş bildirmek ve önemli yasal, politik veya teknolojik gelişmeler hakkında bilgi alışverişini kolaylaştırmak.

Sözleşmeİzleme mekanizmalarıFaaliyetler ve prosedürler
Lanzarote Sözleşmesi olarak da bilinen Çocukların Cinsel Sömürü ve Cinsel İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi (CETS 201).Lanzarote Komitesi (yani Çocukların Cinsel Sömürü ve Cinsel İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi Taraflar Komitesi).Lanzarote Komitesi, çocukların cinsel sömürüsü ve cinsel istismarını önleme ve bunlarla mücadele etme kapasitelerini geliştirmek için Devletler arasında bilgi, deneyim ve iyi uygulamaların toplanmasını, analiz edilmesini ve paylaşılmasını kolaylaştırır. Anketler, soru formları, tematik raporlar (tavsiyeler dahil) ve Devlet uyum raporları hazırlar.   Taraflar Komitesi, uygun olduğu durumlarda – Sözleşme kapsamında yapılan herhangi bir beyan veya çekincenin etkilerinin ve herhangi bir sorunun belirlenmesi de dahil olmak üzere, Sözleşmenin etkili bir şekilde kullanılmasını ve uygulanmasını kolaylaştırmak – Sözleşmenin uygulanmasına ilişkin herhangi bir soru hakkında görüş bildirir ve önemli yasal, politik veya teknolojik gelişmeler hakkında bilgi alışverişini kolaylaştırır.  

Bern Sözleşmesi (Daimi Komiteye raporlama, dava dosyası sistemi ve uzman grupları)

Daimi Komite – raporlama sistemleri

Bern Sözleşmesi kapsamında farklı raporlama türleri vardır, ancak bunlardan sadece biri Sözleşme hükümleri uyarınca zorunludur: 9. Maddede belirtilen katı hüküm ve koşullara uygun olarak Sözleşme hükümlerine istisna getiren tüm Tarafların her iki yılda bir Sekretaryaya sunması gereken “iki yıllık raporlar” sistemi. Bu raporlar, Sözleşme kapsamındaki türlerin ve habitatların korunmasına yönelik genel yükümlülüğe getirilen istisnaların etkisinin bilimsel bir değerlendirmesini içermelidir. İki yıllık raporlar her yıl incelenmek üzere Daimi Komite’ye sunulur.

Buna ek olarak, taraflar gönüllülük esasına dayalı olarak her dört yılda bir Sözleşme’nin ulusal uygulamasına ilişkin “genel raporlar” sunmaya davet edilmektedir.

Daimi Komite, bağımsız uzmanlar tarafından hazırlanan hukuki ve politik raporları inceleyerek Sözleşmenin bir Akit Tarafta uygulanmasını gözden geçirebilir.

Vaka-dosya sistemi

Geçmişi 1984 yılına dayanan vaka dosyası sistemi, STK’lar ve hatta özel vatandaşlar tarafından sunulabilen Sözleşme’nin olası ihlallerine ilişkin şikayetlere dayanan benzersiz bir izleme aracıdır. Alınan şikayetler, Sekretarya, Büro ve özellikle ilgili olduğu durumlarda Daimi Komite tarafından, esasına göre ve sunulan bilgiler temelinde değerlendirilir. Daimi Komite ya da Büro daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğuna kanaat getirdiğinde, Daimi Komite’ye rapor veren bağımsız uzmanlar tarafından yerinde ziyaretler düzenlenebilir.

Vaka dosyası sistemi de Sözleşme’deki herhangi bir hükme dayanmadığı, Daimi Komite tarafından alınan kararlardan kaynaklandığı ve çok başarılı bir sorun çözme aracı olduğu kanıtlandığı için alışılmadık bir sistemdir.

Alınan şikayetlerin yüksek hacmi ve Bern Sözleşmesi Sekretaryası ve Bürosunun sınırlı kapasitesi nedeniyle, şikayetin işleme konulabilmesi için bir bekleme süresi olabilir.

Bern Sözleşmesi kapsamında kurulan Uzman Grupları

Uzman Grupları ayrıca hem Antlaşma’nın hem de Daimi Komite tarafından kabul edilen Tavsiye Kararlarının uygulanmasını izler. Bunlar, türlerin veya habitatların koruma durumu veya belirli koruma zorlukları ile ilgilidir.

Bern Sözleşmesi, kendi inisiyatifiyle veya diğer kuruluşlarla işbirliği içinde çok sayıda tür eylem planı, davranış kuralları ve kılavuz geliştirmiştir. Bu çalışmalar, Sözleşme kapsamında kurulan ilgili Uzman Gruplarının katkılarıyla yürütülmektedir.

Uzman Grupları, Sözleşme ile ilgili belirli konu veya sorunlarda uzmanlaşmış Taraf Devletlerin temsilcilerinden oluşur. Belirli bir uzmanlığa ve Gözlemci statüsüne sahip STK’lar da katılmaya davet edilir.

Uzman Grupları, Sözleşmenin uygulanmasını gözden geçirir ve “tavsiyeler” şeklinde, Daimi Komite tarafından yıllık toplantılarında olası kabulü için incelenecek olan standartları üretir. Tavsiyeler, Sözleşme kapsamında geliştirilen politika rehberini onaylar ve genellikle Taraflardan kabul edilen araçlar temelinde ulusal düzeyde harekete geçmelerini ister.

Sözleşmeİzleme mekanizmalarıFaaliyetler ve prosedürler
Bern Sözleşmesi olarak da bilinen Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (ETS 104).Bern Sözleşmesi Daimî Komitesi raporlama sistemi, Vaka dosyası sistemi ve uzman grupları.Daimî Komite’ye bilimsel bir değerlendirme içeren raporlama: – Sözleşme hükümlerine istisna getiren tüm Tarafların 9. maddeye uygun olarak hazırlayacakları zorunlu “iki yıllık raporlar” – Her dört yılda bir Sözleşme’nin ulusal düzeyde uygulanmasına ilişkin gönüllü “genel raporlar”.  
1984’e kadar uzanan vaka dosyası sistemi: – STK’lar ve hatta özel vatandaşlar tarafından sunulabilecek Sözleşme’nin olası ihlallerine yönelik şikayetlere dayanan bir izleme aracıdır. – Daimî Komite veya Bürosu daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunu düşündüğünde, Daimî Komite’ye rapor veren bağımsız uzmanlar tarafından yerinde ziyaretler düzenleyebilirler.  
Sözleşme kapsamında oluşturulan Uzman Grupları: – Hem Antlaşmanın hem de Daimî Komite tarafından kabul edilen Tavsiyelerin uygulanmasını izler; – Daimî Komite’nin yıllık toplantılarında kabul edilmesi muhtemel tavsiyeler üretir.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment